Indefrysning af grundskyld

Boligejere skal tage stilling til indefrysning af grundskyld

Den nye indefrysningsordning trådte i kraft d. 1. januar 2024.  Mange har aldrig hørt om indefrysning af grundskyld, men hvis du er boligejer, vedrører det dig. Grundskyld er den skat, boligejere betaler af grundens værdi, afhængig af grundens værdi og grundskyldspromillen i kommunen.

Ved indefrysning af grundskyld, indefryser man eventuelle stigninger i sin grundskyld. Dette foregår med et ”lån” af kommunen, som tidligere har været rentefrit. Lånet skal senest betales tilbage ved salget af boligen. Som en del af de nye boligskatteregler er det nu Skatteforvaltningen, i stedet for kommunen, der skal administrere grundskyld. Det vil fortsat være muligt at indefryse stigninger i grundskyld, men fremadrettet vil der nu komme renter på det nye lån. Boligejere skal tage stilling til om lånet skal indfris, forblive tilmeldt ordningen og betale lånet ved salg, eller beholde lånet og indfri det senere.

For boligejere der allerede er tilmeldt den gamle ordning, vil ordningen automatisk fortsætte. Renterne kommer ikke på i første omgang nu hvor Skatteforvaltningen har overtaget ordningen, men forventes at blive pålagt i 2026. Boligejere kan tjekke deres tilmelding og gæld her.

Som boligejer har man tre valg:

  • Indfri lånet
  • Forblive tilmeldt, beholde lånet og betale det tilbage, når boligen bliver solgt
  • Beholde lånet for nu, og indfri det senere

 

Har du ikke været tilmeldt, er der stadig risiko for automatisk tilmelding under de nye regler. Boligejere bør tage stilling og til- eller framelde sig indefrysningsordningen på deres forskudsopgørelse for at undgå overraskelser.

For at sikre at oplysningerne er korrekte, og ændringerne træder i kraft som ønsket. Skal boligejere til- eller framelde dig indefrysningsordningen på forskudsopgørelsen, dette gøres ved at følge disse trin:

  1. Log ind på skat.dk https://www.tastselv.skat.dk/
  2. Rul ned til punktet “Eksisterende ejendomme og grunde” og fold ejendommen ud.
  3. I rubrik 651 kan du se, om du er fra- eller tilmeldt indefrysningslån.
  4. Ret, hvis du ønsker at til- eller frameldes.
  5. Husk at trykke “Registrer”, “Beregn” og til sidst “Godkend”, før ændringerne er kørt igennem.